Q-Nest Week 1-4

 

Omhoog
Q-Nest Week 1-4
Q-Nest Week 5-8

 

 

Op zaterdag 22 september 2018 zijn de pupjes van Meijske geboren!


Meijske heeft de bevalling op haar gemak gedaan. Tussen de geboorte van enkele pups zat een paar uur. Dat gaf bij mij geen paniek, want Meijske had toen geen weeën en was heerlijk aan het uitrusten. Tussen de geboortes door, is Meijske nog even naar buiten geweest en wilde ze wat eten. Er zijn die zaterdag 5 pupjes geboren en de nacht erna verliep rustig. Op zondag merkte ik dat bij een pupje het buikje steeds dikker werd. Het pupsel leek daar zelf gelukkig geen last van te hebben. Het piepte niet en dronk gewoon bij Meijske. Heel verdrietig hebben we het besluit moeten nemen om dit pupje te laten gaan. Meijske was op dat moment even afwezig, ze was naar buiten om een plas te doen en mist het pupje gelukkig niet.
 
Na dit verwerkt te hebben, ben ik heel blij om te kunnen vertellen dat Meijske de trotse moeder is van 4 pupjes! Er zijn 3 reutjes en er is 1 teefje. 1 van de reutjes is geheel zwart en 3 pupjes hebben de kleur grauw met bruin. Meijske is een trotse zorgzame moeder en de pups zijn de afgelopen week al goed aangekomen in gewicht. 


   

   

   

   

 

De 'portretfoto's'

 

Qwienie, een grauw teefje

 

Qwint, een grauwe reu

 

Qwanto, een grauwe reu

 

Qondor, een zwarte reu

 

 

Zaterdag 6 oktober 2018

Vandaag zijn de pups van Meijske alweer 2 weken en Meijske ligt er niet meer constant bij. Dat hoeft ook niet, want wanneer de pups gedronken hebben, gaan ze slapen. Eigenlijk zie je alleen nog maar slapende pups en zijn ze alleen wakker om te eten. Tussen de voedingen door wordt het nest gecontroleerd om te kijken of het goed gaat met de pups. Er wordt hier en daar een lik uitgedeeld en een plasje opgeruimd. Dit keer waren de pups het er niet mee eens dat Meijske zonder eten te geven de werpkist weer uitging. Ze verzamelden zich richting de instap. En ja hoor, Meijske begreep dat ze echt wilden eten en kwam de werpkist weer in. De pups zoeken een plekje om te drinken en na weer een fikse wasbeurt begint de melk bij Meijske te stromen. Na het drinken scharrelen de pups een plekje op en vallen in slaap tot een nieuwe drinkronde. Op de foto’s is te zien dat bij de pups de oogjes zijn open gegaan. De kleur van de oogjes is nu nog donker blauw en ze zien er vrijwel niets mee.

   

   

   

   

   

 

Zondag 14 oktober 2018

In de afgelopen week is met grote hulp van Meijske door haar aanwezigheid de werpruimte omgebouwd tot pupren. De stangen zijn weggehaald en de ruimte is groter gemaakt. Tijdens mijn bezigheden gaat de verzorging aan de pups gewoon door. Een mooi moment voor mij om een pauze te nemen en om hiervan te genieten. De tandjes van de pups beginnen nu door te komen, gelukkig voor Meijske zijn ze nog niet scherp. Doordat er ‘maar’ 4 pups zijn, hebben de puppen de luxe om van 2 tepels te kunnen drinken en dat doen ze dan ook. In de gewichten van de pups zit inmiddels wel een groot verschil. De 2 grauwe reutjes zijn het lichtst en het zwaarst in gewicht en daar zit best een groot verschil in. Dit geeft geen zorgen, want de ‘kleinste’ is ook al flink aan de maat voor zijn leeftijd.

   

   

   

   

   

 

 

De portretfoto's

 

Qwienie, een grauw teefje

 

Qwint, een grauwe reu

 

Qwanto, een grauwe reu

 

Qondor, een zwarte reu

 

 

Zaterdag 20 oktober 2018

De pupjes zijn 4 weken geleden geboren en ze leken op een molletje. Hun gewicht was rond de 5 ons, hun oogjes waren nog dicht, het gehoor werkte nog niet en hun bekje was tandloos. Meijske lag constant bij de pups en zo ongeveer elk uur kregen de pups van haar een melkvoeding. Hun lichaams temperatuur konden de pups nog niet zelf vasthouden, dus de warmtelamp was aan. Meijske heeft tot nog toe de pups helemaal alleen verzorgd, ook het nest houdt ze schoon. Vandaag op de leeftijd van 4 weken, zijn de puppen rond de 3 kilo. Kunnen de pups zien, horen en zijn er (vlijmscherpe) tandjes. Zonder warmtelamp hebben ze het al vaak warm en liggen ze naast het kleed te slapen. De pups kunnen nu op 4 pootjes lopen en onderzoeken hun omgeving meer en meer. Vanaf nu mag ik de verzorging geleidelijk aan steeds meer op me nemen van Meijske, met eten geven aan de pups, hun nest schoonmaken etc. 

   

   

   

   

   

   

 

Q-Nest Week 1-4 | Q-Nest Week 5-8