I-Nest Week 1-4

 

Omhoog
I-Nest Week 1-4
I-Nest Week 5-8

 

 

Zondag 28 februari 2016

Na een onrustige nacht van hijgen en graven is Sanna woensdagmorgen 24 februari met de bevalling begonnen. De eerste pup werd om half 9 geboren en natuurlijk niet in de werpkist. Nadat de vierde pup in de mand geboren was, werd het wel erg krapjes en zijn de pups met Sanna verhuisd naar de werpkist. Tegen de avond is op woensdag het laatste en tiende pupje geboren. Tijdens en na de bevalling wilde Sanna even naar buiten toe en heeft ze heerlijk gegeten. Ik ben trots op haar, het was een mooie bevalling. De nacht naar donderdag liep betrekkelijk rustig. Er was af en toe een pupje de weg kwijt naar Sanna toe en dat heb ik bijgeschoven. Heel verdrietig is dat 1 van de pupjes is ingeslapen, ze was heel tevree, maar wilde gewoon niet, dus het is goed zo. Sanna is geen moment op zoek gegaan, ze heeft haar poten vol aan de verzorging van de nu nog 9 pups. Er zijn 7 reutjes en 2 teefjes, hun kleur kan ik nog steeds niet goed zien. Bij een paar pupjes twijfel ik of ze grauw zijn of zwart met bruin. Over een paar dagen zal de echte kleur duidelijker te zien zijn. Dan komt er een update van de pups met een portretje, de kleur en hun naam erbij. Sanna ligt nu constant bij haar pups en hun gewichtjes nemen toe. 

 

 

 

 

 

Woensdag  9 maart 2016

Vandaag zijn de pups 2 weken, het is nu echt tijd voor een update over de I-tjes van Sanna. In een pasgeboren nestje zijn de pups nog heel kwetsbaar. Er kan zomaar iets gebeuren waardoor je denkt: mmmm, dit gaat niet goed. De melkgift van Sanna wordt iedere dag meer en dat is ook nodig. De pupjes groeien in gewicht en hebben iedere keer meer melk nodig om in gewicht aan te blijven komen. Op maandag 29 februari hebben de pups bij Sanna gedronken, ze zijn bijna klaar. Opeens zie ik bij een teefje de melk uit haar neusje komen. Na onderzoek van de dierenarts blijkt dat ze een vernauwde slokdarm heeft. Wanneer de slokdarm vol is, komt de overige melk daardoor terug. Na uitgebreid overleg met de dierenarts, hebben we het moeilijke besluit genomen om dit teefje te laten gaan, ze is ingeslapen. De toekomstige eigenaren van de teefjes zijn nog diezelfde dag op de hoogte gebracht.

 
Na dit verdriet is het een aantal dagen genieten van de pups. Sanna ligt zoveel mogelijk bij haar 8 kleintjes, is ze dan aan het wassen en melk geven. In de werpkist is het warm, er hangt een warmtelamp want de pups kunnen hun eigen lichaamstemperatuur nog niet regelen. Sanna stapt een enkele keer uit de kist om even op de plavuizen te gaan liggen om af te koelen. Van dit uitstapje maak ik dan gelijk gebruik om met Sanna even naar buiten te gaan, zodat ze kan plassen. Het weekend komt eraan, maar de geplande update komt er niet van: één van de reutjes krijgt buikpijn en hij stopt met eten bij Sanna. Van de dierenarts krijgt hij een injectie met medicatie, dit wordt na een dag nog eens gegeven en de pijn lijkt weg. De kleine man is door de buikpijn achter gebleven in groei en wordt tijdens het drinken bij Sanna door zijn nestgenootjes opzij geduwd. Hij krijgt nu zijn melk uit een flesje en ik ben hoopvol gestemd, want hij komt weer langzaam aan in gewicht. Sanna doet het geweldig en is mijn rots in de branding. Ze gaat gewoon door met het verzorgen van haar pups en ook de kleine man krijgt zijn wasbeurt om zich te ontlasten.


Bij de pupjes gaan hun oogjes open, hun zicht moet zich nog ontwikkelen. De kleurtjes zijn nu duidelijk zichtbaar: het teefje is zwart met bruin, 1 reutje is zwart met bruin en 6 reutjes zijn (donker) grauw. De beloofde portretfoto’s met hun namen komen later, wanneer ik meer tijd heb. Op het moment heb ik geen tijd voor de telefoon. De mail zal ik zoveel mogelijk proberen te beantwoorden.
 

  

 

 

 

Vrijdag 18 maart 2016

De pups zijn nu 3 weken en 2 dagen jong en ze groeien goed, zo ook de kleine man. De werpkist met (anti- dood-lig) stangen is inmiddels weg gehaald. Meestal gebeurt dit pas wanneer de pups de werpkist uit klimmen achter moeder Sanna aan. Deze pups zijn braaf, ze bleven keurig in de werpkist en hadden genoeg ruimte, omdat ze onder de stangen door konden kruipen. Voor Sanna werd het wat krap om nog een ligplekje te kunnen vinden bij haar kroost. De eerste dag moesten de pups wel wennen aan de grotere ruimte, want moeder Sanna ging niet meer liggen onder tepel bereik. Naast het kleed liggen kranten, het begin van de zindelijkheid. Wanneer Sanna de pupren in komt worden de pups wakker en een pup moet altijd na het slapen, meteen plassen. Ze lopen over de kranten naar Sanna toe en bingo .. gaan daar zitten om een plas te doen. Sanna ligt niet meer continu bij de pups, zo om de 3 uur gaat ze eten geven. De tijd die Sanna bij de pups blijft na een voeding is verschillend. Soms gaat ze liggen slapen en een andere keer stapt ze na een voeding gelijk de pupren weer uit. Er is dan wel regelmatig een controle of het goed gaat bij de pups. Sanna gaat dan half over het deurtje hangen, ze kijkt dan rond, deelt wat lebbers uit en vertrekt weer. De pups worden nu veel beweeglijker, ze lopen al op 4 pootjes. Nog niet erg stevig, maar dat komt nog. Hun tandjes zijn aan het doorkomen en Sanna lijkt daar gelukkig nog niet zoveel last van te hebben met drinken. De meeste afspraken voor een nestbezoek zijn gemaakt, leuk.  

 

 

 

 

 

 

 

En daar zijn dan de portretfoto's met namen van de I-tjes.

 

Iron, grauwe reu

 

Ingmar, grauwe reu

 

Ioni, zwart-bruine teef

 

Ibo, grauwe reu

 

Izak, grauwe reu

 

Imme, grauwe reu

 

Injo, grauwe reu

 

Ilan, zwart-bruine reu

 

 

Zondag 27 maart

De pups zijn nu ruim 4 weken en de tijd vliegt voorbij. De ontwikkeling van de pups lijkt opeens in een razend snel tempo te gaan. Dat is iets, waar ik me elk nestje weer over verbaas. De verzorging van de pups en het schoon houden van het nest, doet Sanna nog dag en nacht. De pupjes zijn zo braaf, ze klimmen nog niet over de in- en uitgang van Sanna. De opening is dus nog laag en Sanna kan wanneer ze zelf wil de ren in om te zorgen. Sanna is wel het melkgeven aan het afbouwen, de tandjes en het vals zuigen zijn pijnlijk. Op de facebook pagina van Marjan's Meute nakomelingen is op 22 maart een filmpje gezet dat de pups hun melk op 'smakken'. Nu krijgen ze al 4 keer per dag een maaltijd Kompleet Vers Vlees (KVV). De 2 lichtste pups zijn langzame eters, ze lopen tussendoor ook rustig bij het eten weg. Daarom krijgen ze helemaal apart, saampjes een eigen bak. Zo wordt hun eten niet weg gekaapt door de snelle eters die nooooit genoeg hebben. In de pupren liggen weinig speeltjes en al helemaal geen knuffels. Sanna lijkt dit een overbodige luxe te vinden voor de pups. Alle speeltjes die ik aan de pups geef, haalt zij er weer uit de ren, om in de mand te leggen of verder in huis te verstoppen. Regelmatig wordt bij de pups de nageltjes geknipt en krijgen ze nieuwe touwtjes om. Van de week is van de pups ook een ontlasting (mest) onderzoek gedaan om te zien of ze eitjes en wormen hebben. Dit was niet het geval, dus de wormenkuur is dit keer overgeslagen, dat scheelt weer niet noodzakelijk gif in die kleine lijfjes. Een wormenkuur kan je nl niet preventief geven en is alleen zinvol wanneer er daadwerkelijk wormen zijn. Gisteren was het een prachtige dag en de pupjes hebben hun eerste stapjes buiten gedaan. Ze zijn 1 voor 1 buiten op het kleedje bij Sanna gezet, om vanaf die veilige plek op onderzoek uit te gaan. Voor het pup grasveld vond ik het te winderig, al dacht Sanna daar volgens mij anders over. Ze keek steeds richting pupveld met een blik van; ja, wanneer gaan we daar nou naar toe? Het zijn dappere pups, in het begin werd er op het terras gepiept, maar ze gingen al snel onder begeleiding van Sanna op onderzoek uit. Ik heb meteen de kans gegrepen om snel de pupren goed schoon te maken. Binnen een kwartiertje waren de pups voldaan van de nieuwe indrukken op het terras en in de schone ren zijn de pupjes snel in een diepe slaap gevallen. 

 

 

 

 

 

 

I-Nest Week 1-4 | I-Nest Week 5-8